Advies voor patienten met diabetes of patienten met een verhoogde kans op diabetes

4 september 2014 - U heeft diabetes of u bent door uw tandarts of huisarts geinformeerd dat er bij u een verhoogde kans op diabetes bestaat. Mensen met diabetes hebben meer kans op tandvleesziektes.

Als u door uw arts bent geinformeerd dat u een ziekte heeft, is het te adviseren om de nodige behandelingen uit te laten voeren. Hiervoor zijn normaal gesproken meerdere behandelingen noodzakelijk. Net als diabetes zijn ook tandvleesziektes chronische aandoeningen en vereisen zij levenslange begeleiding.

U heeft ook veel meer huiswerk, want u moet uw tanden en kiezen en uw tandvlees beter reinigen dan andere mensen. Doet u dit niet, dan heeft u een hoge kans op het verlies van tanden en kiezen. Daarnaast is diabetes hierdoor moeilijker in te stellen.

Tandvleesziektes kunnen, zonder dat u daar last van heeft, beginnen of verergeren. Ook als uw tandarts niet heeft gezegd dat u aan een tandvleesziekte lijdt, is het wel verstandig om de gezondheid van uw tanden, kiezen en uw tandvlees regelmatig te laten controleren; dit als onderdeel van de behandeling van diabetes.

Uw tandarts, mondhygienist en de parodontoloog zijn instaat om vroege aanwijzingen van parodontitis te herkennen. Mogelijke tekenen voor tandvleesziektes zijn:
- Rood tandvlees
- Bloedend tandvlees
- Een onaangename mondgeur
- Een vieze smaak in de mond
- Het langer worden van tanden
- Het losser gaan zitten van tanden
- Het verplaatsen van tanden
- Verkleuringen en tandsteen aan uw tanden

Mensen met diabetes hebben ook meer kans op een droge mond, brandend tandvlees, schimmelinfecties of een slechte wondgenezing in de mond.

Als u geen diabetes heeft, maar uw arts een hoog risico op diabetes heeft geconstateerd met aanwijzingen voor tandvleesziektes, is het belangrijk dat er een onderzoek wordt gedaan. Uw arts kan via een bloedonderzoek zien of u diabetes heeft. Het is belangrijk om uw mond door tandheelkundigen en uw lichaam door medici, regelmatig middels onderzoeken, zo gezond als mogelijk te houden.

Relevante nieuwsartikelen

 10 februari 2015

Laatste 5 nieuwsartikelen