Behandeling

De behandeling richt zich in eerste instantie op het bestrijden van de ontstekingen in uw tandvlees waardoor het verlies van steunweefsel (bot) stopt. Na het bestrijden van de ontstekingen kan in sommige gevallen deels het bot en tandvlees worden opgebouwd. Ontstekingsvrij tandvlees is ook de basis voor een mooie lach en voor esthetische correcties. De parodontale behandeling verloopt in stappen.

Behandelstappen
Bij uw eerste bezoek in onze praktijk neemt de tandarts-parodontoloog de doorverwijzing van uw tandarts of mondhygiënist met u door en hij luistert naar uw wensen. Er volgt een zeer uitvoerig onderzoek, ook de nodige röntgenfoto’s worden gemaakt. Op basis van dit onderzoek heeft u een intake gesprek met de tandarts-parodontoloog. Meteen wordt duidelijk wat de ParoPraktijk Heerhugowaard voor u kan betekenen. U krijgt een overzichtelijk behandelplan en een heldere begroting. Hierna besluit u of u behandeld wilt worden.

1. Initiële parodontale behandeling - in 2 à 4 zittingen
Door een grondige reiniging van uw tanden, kiezen en de pockets door ons team en door een goede mondhygiëne wordt uw tandvlees gezonder. De ergste ontsteking verdwijnt. Bij onze mondhygiëniste krijgt u informatie en begeleiding bij het optimaal verzorgen van uw tanden en kiezen. Ook het reinigen van uw tong hoort daarbij. Verder voert de mondhygiëniste een zorgvuldige reiniging uit boven en onder het tandvlees van uw tanden en kiezen. Dit is een hele klus, maar wij maken het u zo aangenaam mogelijk: wij werken met lokale verdoving. De behandelingen nemen meestal 2-5 afspraken in beslag. Wanneer dit uit onderzoek noodzakelijk blijkt, zal aan het einde van de behandeling bij de mondhygiëniste een antibioticum ter ondersteuning worden voorgeschreven.

2. Mondhygiënistische nazorg – 4 weken later
Uw tandvlees geneest en verandert. De mondhygiëniste verfijnt de initiële behandeling. Wij, de ParoPraktijk Heerhugowaard, hebben uitstekende ervaring gemaakt met deze extra stap. De mondhygiëniste kijkt hoe de genezing verloopt. Uw tandvleesontsteking is verminderd. Vaak moet u andere hulpmiddelen gebruiken om het perfect schoon te houden. Verder verfijnt de mondhygiëniste de zorgvuldige reiniging boven en onder het tandvlees. Soms – als de genezing ‘tegenvalt’- wordt in deze zitting een bacteriologisch onderzoek afgenomen.

3. Herbeoordeling bij de parodontoloog
Twee tot drie maanden na uw initiële behandeling bij de mondhygiënist vindt opnieuw een parodontologisch onderzoek plaats bij de parodontoloog. De tandarts-parodontoloog stelt de mate vast waarin uw tandvlees genezen is. Hij bespreekt de verdere behandeling of de nazorg met u. In de meeste gevallen is de ontsteking in uw mond duidelijk gereduceerd. De parodontoloog stelt dan samen met u het nazorgprogramma op. Geneest uw tandvlees langzaam, dan kan de parodontoloog voorstellen de initiële therapie nog drie maanden te verlengen en dan nog een keer te beoordelen. Indien er plaatselijk, ondanks uw optimale onderhoud, nog ontstoken tandvlees is blijven bestaan dan zal de parodontoloog u voorstellen deze plaatsen chirurgisch te behandelen. U krijgt een overzichtelijk behandelplan en een heldere begroting.

4. Chirurgische behandeling
Zo nodig ondergaat u een steriele chirurgische ingreep onder plaatselijke verdoving. Chirurgische behandeling vindt plaats wanneer er, ondanks de intensieve behandeling bij de mondhygiënist en uw optimale gebitsverzorging, plaatselijk tandvleesproblemen zijn blijven bestaan. Als er plaatselijk aanhoudend ontstoken pockets aanwezig zijn, vindt een flapoperatie plaats. Het tandvlees wordt opzij gerold, de tandwortels worden hierdoor goed zichtbaar en met behulp van de loep grondig gereinigd en glad gemaakt. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht. Een week later worden de hechtingen verwijderd. Flapoperaties zijn bij iedereen net iets anders: wij bespreken dit met u!

5. Mondhygienistische zorg na een chirurgische behandeling
De mondhygiëniste helpt u uw mondhygiëne optimaal te houden en reinigt uw tanden en kiezen en lokale pockets zodat de ontsteking wegblijft. 

6. Herbeoordeling bij de parodontoloog
De tandarts paodontoloog stelt de mate vast waarin uw tandvlees genezen is. Hij bespreekt de nazorg met u.